skip to Main Content
Kullens fäbod, Ånge, Västernorrland

Att besöka en fäbod är bland det mest ”somriga” man kan göra.  Varma dagar i familjens och goda vänners sällskap där man njutit av naturen och miljöerna, fritt betande djur och smakat på nybakat bröd, hemkärnat smör och lokalproducerad ost. 

Bland fäbodarna på vår lista nedan finns många som gärna tar emot besök, som har café, kan visa dig runt och har tid att ta hand om dig. I vårt sommarkalendarium presenterar vi allt roligt som händer på fäbodarna och som du kan vara med på. På listan nedan finns också fäbodar som av olika anledningar inte hinner ta emot besökare, eller som vill att man förbokar sitt besök. Tänk på att alla fäbodar är någons hem och att vi som besökare måste visa respekt.
Här hittar du kalendariet!

Nedan har vi gjort en översikt var man kan möta fäbodbrukare och uppleva miljöerna, djuren, kulturen och den biologiska mångfalden genom ett besök på en levande fäbod, eller en genuin kulturmiljö. Lista gör inte anspråk på att vara heltäckande, det finns fler ställen. Här finns mer att läsa om fäbodkulturens bakgrund och fäbodbrukets historiska utbredning.

Varmt välkomna!

NORRBOTTEN

Hanhivittikko fäbod 10 km nordväst om Övertorneå, utgör en av få bevarade och aktiva fäbodar i Tornedalen. Fäboden är också ett kulturreservat och har en unik flora, kulturmiljö och gränslandshistoria.
För ytterligare information och kontaktuppgifter – gå till deras hemsida här
Läs om Hanhivittiko i tidningen Svensk fäbodkultur och utmarksbruk nr 3 2023. Kolla också på Facebook

VÄSTERBOTTEN

Antesbodarna, Avasjö, Åsele. Levande fäbod med djur, aktiviteter och berättelser.
Läs mera på hemsidan

JÄMTLAND – HÄRJEDALEN

Lillhärjåbygget med Hackåsvallen. Kulturreservat. Gården ligger i väglöst land, men är fortfarande ett levande fjälljordbruk med fäboddrift. Lillhärjåbygget ligger i Härjedalens kommun och från Sveg åker du vidare söderut mot Lillhärdal och vidare mot Särna. När du kommit tillLövnäsvallen finns en vägskylt Lillhärjåbygget 17 kilometer. Ta av och kör sakta då bilvägen är mycket dålig. Vägen slutar i Stor-Härjåvallen där stigen till gården startar. Det går också att åka från Sveg mot Lofsdalen. Ta av i Glöte och kör mot Djursvallen där stigen börjar. Skoterled förbi Lillhärjåbygget finns också från Lofsdalen och Lillhärdal.
Gården tar emot besökare och man kan sova över i en gäststuga om man vill. Det går också att köpa med sig smör, ost eller mandelpotatis som tillverkats och odlats på gården.
Kontakt: Om du vill besöka gården måste du alltid ringa och boka tid på telefon
Eva Eriksson 072-714 50 16 eller 070-394 32 30.
Läs mer på Länsstyrelsens hemsida här
Läs också om Lillhärjeåbygget i tidningen Svensk fäbodkultur och utmarksbruk nr 1 2024

Långbodarna, Oviken

Myhrbodarna, Valsjöbyn, Klassad som riksintresse.
Kontakt: Anita Myhr, 070 684 99 30,
Läs om Anita i fäbodtidningen nr 3 2020, på deras hemsida eller på Facebook

Nyvallen, Hede
Fäboden ligger vid foten av Sonfjället och vid huvudentrén till nationalparken.
Det är också möjligt att hyra in sig som gäst en eller flera dagar och då får man delta i de dagliga bestyren eller göra egna turer i omgivningarna.
Kontakt: Margareta Kristoffersson, 070-552 71 99
Läs mer på Länsstyrelsens hemsida eller på Facebook

Nysätern, Hede
Café och besöksverksamhet vid porten till Sonfjället. Läs mer på Facebook eller på deras hemsida
Kontakt: Marika Kaspergård, 073 808 60 66

Risvallens fäbod, Klövsjö
Läs om Risvallen i fäbodtidningen nr 4 2021.
Kontakt: Inga Lis Bromée, 070 348 09 71

Östvallen, Hede
Kontakt: Karl Olof Sundeberg, 070 368 37 71
Läs mer om Östvallen i Natruskyddsföreningens tidning Sveriges natur

Östnårbuan, Svenstavik
Under några sommarveckor pågår fäbodläger för barn, en mycket populär aktivitet.
Läs om Anns barnläger i vår tidning Svensk fäbodkultur och utmarksbruk nr 1 2021, följ Östnårbuan på Facebook
Kontakt: Ann Eriksson, anneriksson64@hotmail.com, 070 239 58 80


Östra Arådalen, Oviken
Vallen har varit i drift i över 350 år och är idag en av få mer eller mindre traditionellt brukade fäbodvallar. Följ länken för att se en film om hur livet på fäbodvallen såg ut förr och hur den används idag, klicka här

VÄSTERNORRLAND

Granbodåsen utanför Ånge. Naturreservat med en av länet mest välbevarade fäbodområden och en genuin fäbodmiljö. Platsen har brukats under mycket lång tid och har en mycket artrik ängsflora med bland annat flera sällsynta svamparter. Fin utsikt över Ljungans dalgång. Ingen aktiv besöksverksamhet, ingen djurhållning i sommar och inga byggnader att gå in i, men alla är välkomna att besöka naturreservatet. Läs mera på Länsstyrelsens i Västernorrland hemsida om Granbodåsen

Mobodarna utanför Näsåker vid Ångermanälven. Fäbodvall från åtminstone 1800-tal. Fäboden har varit nedlagd, men ytor har öppnats upp och har man tur så kan man åter få se kor som går där på bete. Fäboden ligger i anslutning till Oringsjö naturskog, ett naturreservat med syfte att bevara bland annat de natur- och kulturvärden som är knutna till .fäboden. Det finns också möjlighet att övernatta på fäboden. Läs mera om fäboden, naturreservatet och vägbeskrivning på Länsstyrelsens hemsida

Rännö fäbodar utanför Matfors. Ta vägen mot Vigge från Matfors till skylt Rännö Fäbodar.
Kontakt ordf Anton Andersson 073-037 42 46

Lännäs fäbodar, Ytterbodarna
Läs mer här

Sörflärke fäbodar
Läs mer här

Stensjöbodarna vid Storstensjön norr om Lomviken i Holm.
För vidare info kontakta Lars-Erk Wikholm, 070-031 67 77

Kullens fäbod, Ånge
De urgamla naturbetesmarkerna kring fäboden är mycket artrika. Här finns växter och svampar som intresserar botaniker och mykologer från hela världen. Läs mer i vår tidning Svensk fäbodkultur och utmarksbruk nr 2 2023
Kontakt, Margita Sjöberg 070 2030694

GÄVLEBORG

Gåsbäckens fäbod, Ockelbo
Traditionell fäbod med kor och getter.
Kontakt Bengt Jonsson 073-027 72 31 och Sune Pettersson 070-306 72 15
Läs om Sune i vår tidning Svensk fäbodkultur och utmarksbruk nr 4 2021

Harsens fäbod, Järvsö
Välbevarad fäbod 18 km från Järvsö centrum, uppe i de skogklädda bergen. Fäboden består av två bebyggelsegrupper, Storvallen och Lillvallen. En av de tio fäbodarna, Bergmans skojegård, är museum och en ovanlig sevärdhet. Alla inventarier och textilier är ursprungliga och genuina.
Lördagar och söndagar i juli erbjuds gratis guidning om gamla tiders fäbodliv, vi kommer att berätta om djuren och framställningen av smör, ost och messmör – kanske också om möten med luffare, björnar och vittror.
Kontakt: Stefan Strandfeldt 072-304 40 20

Krype fäbod, Norrala, Söderhamn
Krype är navet i de nystartade fäbodutbildningarna som drivs av CFL (centrum för flexibelt lärande) i Söderhamn. Här pågår också barnkurser i fäbodbruk för unga 8 – 11 år gamla.
Öppen fäbodvall och café. Kontakt: Annika Rudolfsson, 076 185 11 91, Läs mer på Facebook
Läs om Annika på Krype i vår tidning Svensk fäbodkultur och utmarksbruk nr 1 2020

Mittjasvallen, Edsbyn
Mittjas håller sitt sommarcafé öppet sedan mer än tjugo år. öppet för snart tjugonde året i rad. Lars Mittjas har under åren fått flerfaldiga SM-medaljer för sitt tunnbröd.
Kontakt: Lars Mittjas, 070 571 52 72, läs mer på Facebook
Läs om Lars, fäboden och hans intresse för slöjd i vår tidning Svensk fäbodkultur och utmarksbruk nr 1 2023

Svedbovallen, Järvsö
Här möter du ett modernt småbruk i en kulturhistorisk miljö med djur som fritt betar skogens örter och växter precis så som den traditionella fäboddriften fungerade. Vallen ägs av Ljusdals kommun.
Läs mer på hemsidan eller på Facebook

Vallenbodarna, Nordanstig
Läs om Vallenbodarna i fäbodtidningen nr 3 2023
Kontakt: Ingrid Törnkvist, 070 319 41 28

Våsbo fäbodar, Edsbyn
Kulturreservat, hit har bönderna från Roteberg tagit sina djur på bete om sommaren under flera hundra år.
Patrik Uhras, 070 326 27 47, för mer info kolla in hemsidan

Idfjärdens fäbod, Söderhamn
Läs mer på Facebook

DALARNA

Arvselen, Malung. Fäboden drivs av Täpp Lars som är sjätte generationen på vallen. Här kan du boka in
dig för fäbodliv under en eller flera dagar eller boka guidad fäbodvandring.
Kontakt: Täpp Lars Arnesson, 070 690 44 89.  Läs om Lars om hans skinnsömnad i fäbodtidningen nr 1 2023 och på hans hemsida. Läs också mer på Arvselens fäbods hemsida

Bastbergets fäbod, Mockfjärd
Fäboden, som ligger 15 km söder om Mockfjärd och 19 km norr om Grangärde kyrkby var under 1800-talet Skandinaviens största med 100 hushåll och nära 600 djur. Här har bedrivits kontinuerlig fäboddrift under minst 450 år. Bastberget drivs av ett fäbodlag.
Sommaren 2022 höll Länsstyrelsen Dalarna tillsammans med Dalarnas museum en kurs i byggnadsvård här, detta som en del i Fäbodveckan. Läs om byggnadsvårdskursen i vår tidning, nr 4 2022

Brindberg, Älvdalen.
På fäboden finns Elsa Beskowstugan, en gammal stuga som blivit litet av ett museum. Elsa Beskow bodde här några somrar i slutet av 1920-talet till början av 1930-talet. 
Här finns det kor, kalvar, får, grisar, hästar, höns och ankor. Kl. 08.30 går korna ut i skogen, det är populärt att vara med då. Produktion av fäbodprodukter som smör och messmör. Varje sommar pågår fäbodläger för barn.
Kontakt: Kerstin Nyström, 070 620 66 35. Läs mer Brindberg i fäbodtidningen nr 1 2022 eller på Facebook

Billingbodarna, Älvdalen
Vid storskiftet fanns här 47 byggnader varav sex stugor, idag finns bara en kvar. Vallen ligger cirka 530 meter ö h och har en mycket speciell stenmur som omgärdar delar av fäboden.
Karin och Rolf Persson

Brudskogen, Äppelbo
Fäboden ligger i en brant nordostsluttning och har obruten drift sedan åtminstone 1600-talet vilket gett en intressant fauna. Den välkända gamla sägnen om en brud som rövas bort av trollen och som blivit bygdespelet ”Trollbröllopet” härstammar härifrån.
Kontakt: John Heinstedt, 070 306 78 50

Bönsaberg, Våmhus
Bönsabergs fäbodar ligger mellan det nästan 500 m höga Bjönsberget i sydost och Skräddarberget i nordväst. Fäbodarna består av två vallar, Nedre och Övre Bönsaberg. Nedre Bönsaberg har mer ursprunglig karaktär medan övre mer har förändrats mot fritidsbebyggelse.
Kontakt, ordförande Johan Hed

Flögsjöbergets fäbod norr om Vansbro. Skyltat från E16.
Ost, smör och messmör till försäljning. Fjällkor, kalvar, getter och höns finns på fäboden. Driften återupptogs 2018 efter 43 år, den förra fäbodkullan slutade 1975.
Kontakt: 070-6532579, Anders Henningsson.

Foskdalsvallen, Särna.
Servering av jönnbröd och mjölk/vatten, kaffe med vedugnsbakad sockerkaka och försäljning av fäbodens nykärnade smör.
Kontakt: Stig Spånberg 070-824 42 14, läs om Stig i fäbodtidningen nr 3 2021

Gessi, Älvdalen
Ursprungligen långfäbod till Åsen. Driften lades ner 1971 men återupptogs av nuvarande brukare 2010. Fäboden benämns som ”länsintressant” med sin ålderdomliga karaktär, ingen modern fritidsbebyggelse får uppföras.
Kontakt: Grammas Anna Axelsson, 073 065 48 45

Grejsans fäbod, Enviken.
Fäboden betas av lösgående kor, får och getter. 1 km vandring till vacker utsikt över sjön Amungen.
Inger Wiklund Forss driver på ”Annas vall” traditionellt fäbodbruk med getter i obrutet led efter mor, Anna Wiklund – den sista av Grejsans ’gamla’ kullor. Har tidvis även uthyrning i liten skala, samt anordnar meditations- och yogakvällar under högsommaren.
Läs om Inger i fäbodtidningen nr 4 2020
Kontakt: 070-655 59 78 eller inger.wifor@gmail.com, läs mer på Facebook
Möjlighet till övernattning i fäbodstuga och guidade vandringar till Grejabergets topp
Kontakt: Gunnel Wåhlberg, 073 22 73 692, hemsida

Gräsbrickans fäbod, Lima
Gräsbrickan ligger på cirka 500 meters höjd, det är bara någon kilometer till Värmlandsgränsen. Blickar man österut syns Tandövala med Tandövardens topp. Varje sommar arrangeras Gräsbricksmarschen från Heden. Det är samma stig som fäbodbrukarna buffrade på förr.
Kontakt, Agneta Gunnarsson 070 646 91 84, läs mer om Agneta och Gräsbrickan i fäbodtidningen nr 4 2021 eller Siljan News

Gunhåberget, Malungsfors
Kontakt: Hol May Larsson, 070 358 01 82, läs mer om May i vår tidning nr 1 2022 eller i Falukuriren

Hedbodarna, Älvdalen
En av de mest välbevarade långfäbodarna i Sverige och är klassad som riksintressant. Nuvarande brukare återtog driften 1993 efter att fäboden stått tom sedan 1943.
Kontakt: Alf Sjödén

Håltby fäbod, Älvdalen.
Betande får, getter, kor och jakar. Fäbodprodukter i mån av tillgång. Fäbodbutik med lantrasskinn, stort utbud av böcker om fäbodliv och utmarksbruk, allehanda hantverk, vykort, bordstabletter, muggar mm med motiv av konstnären Jan Bergerlind öppet augusti-september. Ring gärna före besök. Övernattning, fäbodmiddag m m går att boka.
Läs om fäbodbrukarna Erik Frost och Pål Patrik Skord i fäbodtidningen nr 4 2022 eller  på Facebook

Hällbergs fäbod
Långfäbodställe med brukare från flera byar. Intressant vall med hävdberoende flora, anor från 1600-talet.
Kontakt: Roland Öjeskog, 070 293 68 93

Karl Tövåsen, Rättvik
Öppet för besökare. De flesta dagarna ges möjlighet att se hur vi kärnar smör och kokar messmör.
Kafé, fäbodprodukter, olika djur, guidade visningar.
Entré till fäboden vuxna, 100: -, barn 2–15 år 60: -, som kvitto får ni en metallknapp som sedan ger er möjlighet att besöka oss hur många gånger som helst resten utav säsongen. Visningar ingår i entrén. Läs om Karl Tövåsens fäbod i tidningen Land
Kontakt: Tin Gumuns, 070 232 65 25, hemsida och Facebook

Kläbergets fäbodar, Gagnef
Kläberget omnämns redan i fäbodinventeringen 1663-64 och hade då fem brukare. Vid storskiftet fanns 28 delägare. I en storbrand i slutet av 1800-talet var det nära att fäboden ödelades.
Kontakt: Pauline Palmcrantz, 070 640 21 08

Kättboåsens fäbodar, Mora
Som mest har här funnits cirka 30 gårdar och 90 kor. Idag finns ungefär hälften av byggnaderna kvar. De äldsta husen är från 1600-talet. Den oavbrutna driften lades ner 1961 men sedan 1980 finns här djur året om.
Kontakt: Yvonne Svedberg, 073 572 42 92. Läs om Yvonne i tidningen Land, för aktuell info läs på Facebook

Lisskogs fäbod, Rättvik
Fäbodfika varje helg under sommaren om det är fint väder så att besökare kan sitta utomhus. B&B i autentisk fäbodmiljö.
Kontakt: Pia Schnuchel, 072 224 63 76, läs mer om Pia i tidningen Land eller på på Facebook
Fäbodbibliotek med agrarhistorisk miljö, möjlighet att boka fika och föreläsning om fäbodliv.
Kontakt gällande biblioteket: Bertil Johansson, 073 588 61 74

Ljusbodarna, Leksand
Ett av Leksands största fäbodställen. Vallen är öppen för besökare, kulturvandring med karta, guidningar kan bokas.
Kontakt: Ingrid Lindh, 073 048 06 08, läs mer på Facebook

Loka-Risberg, Älvdalen
Fäboden fanns med redan i 1663-1664 års fäbodinventering men är troligen ännu äldre än så.
Kontakt: Roger Beronius, 070 242 46 84, läs mer om Loka-Risberg i tidningen Land

Liselens fäbod

Lofjätåsen, Älvdalen
Väglöst och 800 meter över havet ligger fäboden i Städjan-Nipfjällets naturreservat. Sveriges högst belägna fäbod. Fäboden ägs av Länsstyrelsen, men fäbodbrukaren har nyttjanderättsavtal.
Kontakt: Lotta Rosborg, Läs om Lotta i tidningen Land

Matssäl, Venjan
Två brukare. Betande får, getter, kor och jakar. Nötkreatur, getter och får under juni -september. Övernattning går att boka. Kontakt: Bertil Johansson 073-588 61 74, Mejl: dalaframtid@hotmail.com

Mattsåsen, Lima
Fäboden har funnits sedan 1600- eller 1700-talet och som mest har här betat över 100 djur. Både Mattsåsen och Fenningberget användes av sex olika byar i Lima, Gråheden, Norränge, Rishedem´n, Valla, Torgås och Mon.
Kontakt: Eva Martinsson, läs om Eva i vår tidning nr 2 2021

Mosätra fäbod, Lima
Högt belägen säter i en myrlänt terräng och i brant norrsluttning med storslagen utsikt.
Mosätra har ingen organiserad besöksverksamhet eller café men ”vill någon komma så får de väl det bara de ringer först” uppger Lars.
Kontakt: Perjos Lars Halvarsson SR som nås på 070 533 37 16. Kolla in Lars på SVT

Norra Fenningbergets fäbod, Lima
Fenningbergets fäbod ligger i naturreservatet med samma namn, här finns stor artrikedom med olika mossor. lavar, svampar, ormbunkar och flerhundraåriga granar.
Kontakt: Högster Doris Nilsson, 073 992 30 00. Läs om Doris i vår tidning nr 2 2020

Nybergets fäbod, Dådran, Rättvik
Nyberget var Borns fäbodställer och det tog cirka fyra timmar att ta sig hit. Sista sommaren med obruten drift var 1927. Runt 1938 blev det året djur på Nyberget. Nuvarande brukare har varit där sedan 2002.
Kontakt. Anna Lena Erstadius, 070-330 96 74

Nysjöns fäbod, Linghed
Kor och getter betar här på sommaren och möjlighet finns att köpa smör, getost och andra fäbodprodukter.
Kontakt: Hans Olof Backlund, 070 649 41 35, läs om Hans Olof och fäboden i vår tidning nr 3 2022

Näsbergs fäbodar, Våmhus
Näsberg ligger vid Hustjärnbergets sydsluttning på en höjd av 420 meter. I den norra delen ligger bebyggelsen tätt efter fägatan. Hör följer byggnaderna den äldre byggnadstraditionen och är med få undantag timrade och omålade.
Följ fäboden på Facebook
Kontakt Eva Rune, 070 551 57 55

Okbodarna, Älvdalen.
Vår- och höstfäbod maj samt sep/okt med betande får, getter, kor och jakar. Övernattning går att boka. 
Kontakt: Bertil Johansson 073-588 61 74. Mejl dalaframtid@hotmail.com

Prästbodarna, Rättvik.
En relativt stor fäbod med flera brukare, sammanlagt över 100 betande djur; får, getter, kor och jakar. Djur på platsen fr om början av juni t o m första veckan i september. Fäbodprodukter i mån av tillgång. Fäbodbutik med lantrasskinn, stort utbud av böcker om fäbodliv och utmarksbruk, allehanda hantverk, vykort, bordstabletter, muggar mm med motiv av konstnären Jan Bergerlind. Ring gärna före besök. Övernattning, fäbodmiddag m m går att boka. 
Kontakt: Bertil Johansson 073-588 6174 Mejladress dalaframtid@hotmail.com, läs mer på Facebook

Risbergets fäbod, Malung
Fäboden ligger invid Risbergets naturreservat som sträcker sig mellan bergen Storbrändan och Risberget och slutar i myrmarkerna vid Tisjön. Här finns höga botaniska värden. År 1866 fanns här tolv hästar, 67 nötkreatur, 68 får, 50 getter och en gris.
Kontakt: Perjos Lars Halvarsson JR, 073 028 00 01

Skräddar Djurberga, Skattungbyn
En mycket väl bevarad och ursprunglig fäbod med ett 20-tal hus med anor från 1600-talet. Fäboden saknar för närvarande brukare. Intresserad av att ta över? Ring Mats Andersson på 070 56 685 85 eller Nicke Göthe på telefon 070 623 76 90

Sjöändans fäbod, Venjan
Kontakt: Ove Perbjörs, 073 958 49 52

Skallskog, Leksand 
Historisk dokumentation har resulterat i Skallskogsrundan, skyltad stig i fäboden.
Kontakt: Land Alice, 070 601 30 80, Land Hillevi 070 211 26 65, Land Örjan 070 566 77 59
Läs mer på Facebook eller på hemsidan.

Torrlid, Älvdalen
Här finns många olika djur som kor, kvigor, kalvar, får, grisar, dvärggetter, höns, ankor, kaniner och en katt. På fäboden finns i vanliga fall också möjlighet att sitta ner, njuta av en kaffekopp med hembakat bröd och tunnbrödssmörgås gjord i vedeldad stenugn.
Kontakt: Johanna Halvardsson 073 079 20 33, hemsida och Facebook

Torsjöåsens fäbod, Venjan

Valdalsbygget, Idre
Den gamla fjällgårdenValdalsbygget ligger alldeles intill gränsen till Norge. Fjällnära kor och kalvar, värmlandsfår med lamm, hedemorahöns och bondkatt 
Kontakt: Camilla Hanning 070-840 04 25, för aktuell info läs på Facebook

Västra Moran, Sälen
Fäboden är från tidigt 1700-tal. I slutet av 1800-talet gick här 70-80 nötdjur, cirka 100 hästar och okänt antal får och getter.
Kontakt: Viola och Sven Erik Johansson

Västtjärnlindan, Mockfjärd
Omnämns 1663 men då som Edstjärna. Vis storskiftet 1811-17 hade fäboden 30 delägare. Sommaren 1933 fanns 27 hushåll med sammanlagt 115 kor och 16 kvigor. Fäboden drivs av ett fäbodlag.
Kontakt: torbjorn.wessman1@gmail.com 070-651 02 07

Åsmyrens fäbod, Älvdalen
Har varit hemfäbod till Brunnsberg och anlades vid storskiftet.
Kontakt: Stor Lars Olsson och Marita Nämnd

Ärteråsen, Furudal, Rättvik
Högt belägen i väglös terräng med storslagen utsikt över Oresjön. I många av byggnaderna finns ristningar från 1600-talet och framåt. Läs mer om fäbodristningar i vår tidningen Svensk fäbodkultur och utmarksbruk nr 3 2020
Fäbodsäsongen 2024 börjar med att fjällkorna kommer till Ärteråsen söndagen 16 juni. De kommer i två omgångar kl:11 och kl:13. Säsongen avslutas med att korna åker hem till Sunnanhed söndagen 11 augusti. Kom gärna och hjälp till med att föra upp korna den 16 juni.
Kontakt: E-post kan skickas till Ärteråsens Kulturförenings ordförande anna.k.kjellin@gmail.com. Läs mer på hemsidan eller på Facebook

Östra Grunuberg, Orsa
Östra Grunuberg var under 80- och 90-talen den största levande fäboden i landet sett till antal djur. Nuvarande brukare har haft driften igång sedan 1979
Kontakt: Karl Gustaf Hedling, 076 841 61 21

VÄRMLAND

Kårebolssätern, Stöllet
Kontakt: Ingela Kåreskog 070 57 00 758 för info eller guidning på fäboden. Forskare har funnit spår av människans odlingar här redan vid tiden för Krisi födelse. Läs mer om det i fäbodtidningen nr 3, 2021. Läs också mer om Kårebolssätern i tidningen Land

Ransbysätern, Sysslebäck
Vandrarhem i omgivningar som har brukats i över tusen år. Här bor du i timrade säterstugor med braskamin och gasolspis. Hugg din ved, hämta vatten från brunnen och njut av lugnet i naturen.
Du bor i rustika timrade stugor utan el och lagar mat över öppen eld. Vandrarhemmet öppnar i mitten av maj om vägen är farbar. Förbokning rekommenderas. Läs mer på hemsidan
Kontakt: 070-339 21 59

Back To Top