skip to Main Content

Genom ett aktivt fäbodbruk kan vi bidra till att uppfylla Sveriges miljökvalitetsmål.

Fäbodliv är smart ur miljökvalitetssynpunkt. Brukandet går att koppla till flera av målen ovan. Att stödja fäbodbruket är att verka för att målen uppfylls.

ETT RIKT ODLINGSLANDSKAP är det miljömål som vi första hand arbetar med.  Fäbodbruket är troligtvis den brukarform som säkerställer jordbruksmarkens långsiktiga produktionsförmåga och bäst bevarar odlingslandskapets natur- och kulturvärden i skogslandskapet.

ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV är ett miljömål som fäbodkulturen bidrar till i stor omfattning. Fäbodvallar fungerar som öar i skogslandskapet och är en förutsättning för den biologiska mångfalden. Det är ofta på fäbodvallar och utmarksbruk där det finns många rödlistade arter och insekter finns.

BEGRÄNSAD KLIMATPÅVERKAN Fäbodbruket är den jordbruksform som bidrar till att den biologiska mångfalden bevaras. Det är i fäbodrörelsen som kunskapen finns om en hållbar livsmedelsproduktion och kunskap för en ökad självförsörjningsgrad. Fäbodbruket är den enda jordbruksform som har en positiv energibalans.

Det finns mycket kunskap inom fäbodkulturen som trots att den kan kännas som gammal idag har fått en renässans. Moderna ord som regenerativt, of grid med flera begrepp är vad fäbodbruket alltid varit. Inom fäbodbruket finns kunskapen om vad ekonomi betyder. Det är inte de stora skördarna med mycket insatser som är hållbart. Det är att hushålla med resurserna som ger en hållbar ekonomi. Fäbodbruket producerar inte var kunden efterfrågar utan begränsningen finns i vad jorden ger.

Vi arbetar även med råd och praktiskt stöd till enskilda. Ett lokalt exempel på det är en ung brukare med betesdjur som vill återuppta bete på en fäbodvall. Här fungerar förbundet tillsammans med en av våra regionala föreningar opartiskt för att få de 10–15 talet markägare att arrendera ut mark så att ett större skogshägn som blir ekonomiskt försvarbart att bruka kan bli verklighet.

Förbundet växer – vi blir fler och fler. Fäbodbruket har många förutsättningar att kunna bli en betydande resurs, utöver de miljömål vi arbetar med, till en ökad självförsörjningsgrad. En verklig beredskaps- och krisresurs. Fäbodkulturen kan även bli en tillgång för att nya unga ska kunna ta steget in och bli småbrukare.

Lars Kardell, professor emeritus vid SLU, visar på att fäbodbruket producerar mer energi än det förbrukar

Uppföljning av målen
Den årliga uppföljningen redovisar de statligt initierade satsningar som gjorts under 2023 för att nå miljömålen. Uppföljningen visar att många myndigheter gör små och stora insatser som har betydelse för att nå målen, men att Sverige behöver göra mycket mer. Utvecklingen i miljön bedöms vara positiv för två miljökvalitetsmål, neutral för åtta, negativ för fem och oklar för ett.
Läs hela uppföljningen på sverigesmiljomal.se
Läs Naturvårdsverkets fördjupade uppföljning

Prenumerera på Miljömålsnytt
Miljömålsnytt är ett nyhetsbrev från Naturvårdsverket för dig som är intresserad av eller arbetar med att nå Sveriges miljömål, Agenda 2030 och de Globala målen för hållbar utveckling. Klicka här för att få de senaste nyhetsbreven
Här kan du också läsa de nyhetsbrev som publicerats under 2024.

Betande djur främjar den biologiska mångfalden
Back To Top