skip to Main Content

Vi bygger för framtiden

Idag har barn inte längre har samma självklara koppling till fäbodar, djur och natur som vi tidigare hade via den äldre generationen. Långt ifrån alla barn vet varifrån maten kommer. Att dagligvaror som smör, ost och mjölk kommer ifrån korna. Far- och morföräldrar finns inte längre kvar på landsbygden i samma utsträckning som förr, om de bor där är de säkerligen inte småbrukare. Det saknas en kontaktväg.

Fäbodförbundet har en viktig roll här.  Genom att verka för lägerverksamhet ger vi fler barn chansen att vistas i fäbodmiljö, och förhoppningsvis föra fäbodkulturen in i framtiden. Det är inte bara en fråga om att bevara våra vackra fäbodmiljöer. Det är i hög grad en fråga om krisberedskap, det vill säga kunskapen om hur man producerar mat, hantverket, hur man hushållar med resurser, hur man samarbetar med ekosystemen, hur vi kan komma ur vårt fossilberoende och hur vi kan leva inom planetens gränser.

Anordna läger för barn & ungdom
I dagsläget finns det tre fäbodar som anordnar läger för barn, Östnårbuan i Jämtland, Krype i Hälsingland och Brindberg i Dalarna. Fler fäbodbrukare har uttryckt intresse för lägerverksamhet. Därför bjöd förbundet in till en inspirationsdag i Orsa i januari 2024.  Ett tjugotal personer deltog och fick där ställa frågor och få råd av de tre fäbodbrukare som redan är igång med lägerverksamhet. Dagen resulterade i att vi kunde sammanställa en manual, en handbok, baserad på de erfarenheter som kom fram. I manualen finns tips och råd. Där finns också förslag på budget för lägerverksamheten.

Manualen innehåller 20 sidor och framsidan ser ut så här.

Du kan ladda ner den som PDF här men den finns också att köpa i fysiskt exemplar för självkostnadspris, 50 kronor plus eventuell frakt. Skicka ett mail till webbredaktion@fabod.se

På sidan 19 i manualen hittar du ett förslag på hur en lägerbudget kan se ut. Du kan också ladda ner budgetmallen genom att klicka här. Mallen är självräknande, förutsatt att du har programmet Excel i din dator, och du kan därför lägga in egna siffror.
Förslag till utrustningslista finns i wordformat som du fritt kan ladda ner till mappen hämtade filer. Klicka här

Förslag till Checklista finns i wordformat som du fritt kan använda ladda ner till mappen hämtade filer. Klicka här

Tips! Läs mer om Kerstin och Åke på Brindbergs i fäbodtidningen nr 1, 2022, klicka här

Läs mer om Ann på Östnårbuan i fäbodtidningen nr 1, 2021 klicka här

Back To Top