Lär dig ysta ost med Tin Gumuns
Denna kurs, som anordnas av Eldrimner, riktar sig till dig som är intresserad av eller som redan arbetar på fäbod med tillverkning av fäbodprodukter. Kursledaren Tin Gumuns driver Karl-Tövåsens fäbod utanför Rättvik. Hon har fått traditionell kunskap förmedlad av tidigare fäbodkullor samt gått kurser i ystning på Eldrimner.
Kursen speglar arbetet på en fäbod med långa dagar och närhet till djur och natur. Under kursen tillverkas typiska fäbodprodukter; fäbodost, messmör, småost och smör.
Kursdeltagarna får också vara med på mjölkning av fäbodens fjällkor. De praktiska passen i mejeri och mjölkning varvas med teoretiska pass då Tin berättar om fäbodlivet – historiskt och idag. Ystningsgrunder, livsmedelssäkerhet och hygien på en fäbod tas också upp och även hur ett fäbodmejeri kan vara uppbyggt.
Karl Tövåsens fäbod i Rättvik, den 2-3 juli. Anmälan senast den 2 juni.
För prisuppgift och anmälan, gå in på Eldrimners hemsida